Misijom Ubljan „Djevojke koje sanjaju more“ oduševile publiku

Uz smijeh i gromoglasni pljesak publika je 11. travnja u Kazalištu lutaka Zadar oduševljeno odgledala hrvatsku premijeru talijanskog dokumentarca „Djevojke koje sanjaju more“, redateljice i scenaristice Katie Bernardi, koji je u ljeto 2015. godine dijelom snimljen u Zadru i Kukljici uz podršku Filmskog ureda Zadar.
O filmu su govorili producenti Restarta Vanja Jambrović i Tibor Keser te su objasnili kako je bilo teško pronaći smještaj za zahtjevne „djevojke“ usred turističke špice, ali i udovoljiti gospođama koje su do dolaska u Zadar u Italiji već postaje prave zvijezde koje su novinari pratili s nevjerojatnim zanimanjem. Film koji je od srca nasmijao publiku govori o dvanaest osamdesetogodišnjih „djevojaka“ iz zabačenog talijanskog sela koje su odlučile prvi put otići na more na otok Ugljan ili kako su isprva pogrešno izgovarale Ubljan. U njihovoj nakani nije ih spriječilo ni mukotrpno prikupljanje donacija, ni nemoć u poznim godinama, ni nadmetanje s vatrogascima u prodaji kalendara. Sve prepreke uspješno su savladale i stigle do plaže Kolovare u Zadru, a onda i do Kukljice i veličanstvene morske procesiji u čast Gospi od Sniga, koju štuju i u njihovom Daoneu.


Film je imao svjetsku premijeru na festivalu Rome film festival u listopadu 2016. godine gdje su „djevojke“ ponosno koračale crvenim tepihom, a u kino distribuciju u Italiji bilježi vrlo dobru gledanost. Gledatelji će ga moći gledati na HTV-u, najvjerojatnije krajem 2017. godine.


Prije sinoćnje premijere u Kazalištu lutaka prethodila je pretpremijera za treću dob u organizaciji Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Mahom korisnici staračkih domova također su s velikim su oduševljenjem odgledali film. Mnogi od njih pronašli su se u likovima „djevojaka“ koje su hrabro zakoračile u svoju nevjerojatnu životnu avanturu. Producenti Vanja Jambrović i Tibor Keser ističu kako vlada veliko zanimanje za film, te se pregovara o mogućnostima da upravo ciljano za stariju populaciju bude prikazivan u cijeloj Hrvatskoj.

Foto Filip Brala i Filmski ured Zadar