U područjima
U kategorijama
Novosti

Djevojke koje sanjaju more u Zadru

Na konferenciji za novinare u Domu Zadarske županije predstavljen je dokumentarni film „Djevojke koje sanjaju more“ koji se snima na području Zadarske županije točnije u Kukljici na zadarskoj plaži Kolovare i Morskim orguljama.Priča je to o dvanaest 80-godišnjih “djevojaka” iz zabačenog talijanskog planinskog sela koje odluče prkositi reumatizmu, strahovima i ekonomskoj krizi kako bi otišle na more po prvi put u životu – i to u Hrvatsku. Filmsko putovanje žena odlučnih da u...čine sve – čak i da poziraju za kalendar – dovodi ih u Zadar, gdje po prvi put ugledaju more.

Ravnateljica INOVAcije Vedrana Kevrić rekla je kako je film odmah izazvao oduševljenje u zadarskom Filmskom uredu, iskazala je zahvalnost redateljici koja je za snimanje odabrala baš Zadar i Kukljicu te je istaknula kako joj je čast da se film "Djevojke koje sanjaju more" snima baš na području Zadarske županije. Redateljica Katia Bernardi istaknula je kako je u Kukljici koja štuje Gospu od snijega, baš kao i talijanski Daone, doživjela posebni duhovni doživljaj euharistije, a Kukljicu je za životni susret „djevojaka“ s morem odabrala jer je to mjesto, kako kaže, jednostavno čekalo njezinu priču. Na zadarskom području snimljene su tako posljednje scene dokumentarca koji bi trebao biti dovršen do kraja godine, a prikazan na proljeće iduće godine. Film bi trebao biti prikazivan na televiziji RAI, u kinima i na festivalima a s Robertom Zuberom pregovara se o prikazivanju na HRT-u.

Članovi tima hrvatskog manjinskog koproducenta (Restart) Vanja Jambrović i Tibor Keser iskazali su zadovoljstvo zbog pomoći koju su dobili od zadarskih snaga, bilo od ljudi koje su susretali tijekom snimanja, do podrške Filmskog ureda Zadar koji je, kažu, razumio njihove ponekad i "malo neobične" potrebe. Na podršci je zahvalio i producent Davide Valentini koji je rekao da je zadovoljan snimljenim i da je posao odrađen na najvišoj produkcijskoj razini. Osobno se s produkcijom bavi sedam godina no snimanje u Zadarskoj županiji mu je, kaže, bilo iskustvo koje izdvaja kao najljepše.Jedna od glavnih protagonistica Erminia Losa nije skrivala uzbuđenje i veliko oduševljenje, te je priznala da nije mogla niti pomisliti da će doživljaj procesije biti tako veličanstven iako joj je redateljica pričala o tome. Vanja Jambrović rekla je kako vjeruje u veliki novi početak jer se nada da će „Djevojke koje sanjaju more“ biti prvi film koji je manjinska koprodukcija i koji će biti financiran od strane HRT-a.

Novosti

Posljednje iz Novosti

Javni poziv za zakup poslovnih prostora u Centru za kreativne industrije

Javni poziv za zakup poslovnih prostora u Centru za kreativne industrije

Uredi veličine od 14 do 24 kvadrata ponuđeni su po početnoj cijeni od 70,00 kuna po metru kvadratnom, uz dodatnih 20,00 kuna po metru kvadratnom za režije. U ponudi je i kafić s terasom koji se nalazi u prizemlju zgrade kojem je početna cijena 8.100,00 kuna za mjesečni najam. Za sve informacije zainteresirani se mogu informirati na poveznici Ustanove INOVAcija www.inovacija-zadar.hr ili radnim danom od 8 do 16 sati na broj 023 627 890.

Završeno snimanje druge sezone serije Nestali

Završeno snimanje druge sezone serije Nestali

-Možemo slobodno reći da je Zadarska županija mala meka za filmaše jer na jednom mjestu imate sve. Logistički je izvrsno povezana s ostatkom Hrvatske, a sadržajno i likovno, zahvaljujući nevjerojatnoj i netaknutoj prirodi, pravi dragulj za stvaranje igranog materijala i zato nam je posebno drago da su Zadar i Zadarske županija dobili nove prostorije za Filmski ured te jedva čekamo posjetiti Centar za kreativne industrije u Zadru. Mi smo završili preseljenje starigradskog ureda u Zagreb, gdje krećemo s montažom druge sezone Nestalih, a nadamo se da ćemo se što prije vratiti u Zadarsku županiju, poručuje Joško Lokas.

COVID-19 PREPORUKE ZA SNIMANJA

COVID-19 PREPORUKE ZA SNIMANJA

Za strane ekipe koje rade u Hrvatskoj, za koordinaciju provođenja svih mjera potrebnih za prekogranične ulaze i izlaze stranih članova filmskih i televizijskih ekipa prema općim mjerama HZJZa o prekograničnim putovanjima, samoizolaciji i karanteni zadužen je hrvatski produkcijski partner.

Pomoć umjetnicima, prijave do 25. siječnja 2021.

Pomoć umjetnicima, prijave do 25. siječnja 2021.

Ministarstvo kulture i medija novim mjerama omogućit će isplatu potpore u iznosu od 4.000 kn neto mjesečno samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti te značajno smanjen prihod u odnosu na 2019., 2018. ili 2017. godinu.

Poziv za iskaz interesa za korištenje poslovnog prostora u Centru za kreativne industrije

Poziv za iskaz interesa za korištenje poslovnog prostora u Centru za kreativne industrije

U sklopu projekta „Centar za kreativne industrije“, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija objavljuje Poziv na iskaz interesa za zakup poslovnih prostora u poduzetničkom inkubatoru – Centar za kreativne industrije. Predmet poziva je prikupljanje zahtjeva za iskaz interesa za korištenje

Spot OTP banke spojio zadarske top jedriličare i Gibonnija

Spot OTP banke spojio zadarske top jedriličare i Gibonnija

Producentska kuća Producenti d.o.o. izabrala je Zadar za snimanje spota OTP banke - Zaokruži / Malo fali. Snimanje je realizirano u listopadu 2020. godine, trajalo je dva dana, a u potrazi za lokacijama i organizacijom snimanja podršku su dale mlade zadarske snage te Filmski ured Zadar. Zahvaljujemo producentskoj kući Producenti d.o.o. i autorici Sari B. Moritz na ustupljenim fotografijama.